måndag 11 november 2013

Lime Cheesecake

Obs- bilden är dessvärre inte på min tårta- hann inte med att ta bild innan den försvann!!
Botten

15 digstivekex
150 g smält smör
2 krm kanel

Fyllning
200 g philadelphiaost
250 g kesella
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl florsocker
2 lime

 Mixa kexen till smulor och rör i kanel och smör. Tryck ut i form med löstagbar botten och grädda i 200 g i 8 minuter. Jag tycker det blir snyggt att ha höga kanter som går ovanför själva kaksmeten, men det är ju en smaksak. Ta ut och låt svalna.

Blanda florsocker och vaniljsocker och rör i ost och kesella. Vispa ner äggen- 1 i taget till en jämn smet. Tillsätt finrivet skal samt saften från lime.

Häll över smeten i formen och grädda i 175 g i 35-40 min.

Låt svalna - garnera med kiwi, lime och annat som gör det snyggt!

lördag 2 november 2013

Chokladmuffins med hasselnötter




På allmän begäran från mina kollegor så kommer här mitt muffinsrecept - det blir 12 stycken smaskiga muffins av det här receptet.

125 g smält smör
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
50 hackad mörk choklad
1 dl grovhackade hasselnötter
4 dl mjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1/2 rivet äpple
1 1/2 dl strösocker

Vispa ägg, socker och vanilj poröst. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och rör ner i äggsmeten. Vänd ner den hackade chokladen och det rivna äpplet, och häll upp i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt också så håller de bättre formen). Grädda ca 10 minuter på 175 grader. Grädda hellre för lite än för länge - torra muffins är det tristaste som finns (därför har jag i äpplet som gör det lite saftigare).

torsdag 3 oktober 2013

Auberginegratäng

Jag har tidigare lagt ut recept på Sicilansk Auberginegratäng - helsmaskens, men kanske lite krångligt - så här kommer en enklare, men inte mindre god, vardagsvariant.

3-4 personer

2 aubergine
1 pkt mozzarella
2-3 dl grovt riven parmesan
1 liten rödlök
1 hackad vitlöksklyfta
lite chiliflingor
salt
olivolja (går åt en hel del - nästan 1 1/2 dl till både såsen och friteringen)
två burkar tomater (hela eller krossade)
2 msk vinäger (jag gillar själv äppelcidervinäger, men det funkar med vitvins också)
persilja eller basilika färsk


Gör en tomatsås så här:
Finhacka rödlök och vitlök och lägg i olivoljan du värmt i kastrull eller panna. Observera att den ska inte brynas utan bli fin och mjuk så den nästan smälter ut i oljan. Tillsätt tomater och vinägern och låt puttra i 30-60 minuter eller längre ändå - ju längre den puttrar desto mer smak blir det. Avsmaka med salt och lägg i färsk hackad persilja eller basilika - lite efter eget tycke och smak. Om man vill kan man köra såsen med handmixer för att få den slät, men det är inte alls nödvändigt.(man kan gärna dubbla det här receptet och spara såsen till pastasås, eller som grund till många andra maträtter).

Auberginen skärs i skivor och läggs i välsaltat vatten i 45 minuter (vattnet ska vara salt som medelhavet). Skölj sen i rent vatten och lägg på hushållspapper för att torka.
Hetta upp olivolja i en panna - rätt rikligt - och stek-fritera auberginen tills den fått färg.

ta fram en form och varva tomatsås, aubergine och ostarna - du bör kunna få 3 lager med aubergine- översta lagret lite lite sås, och parmesanost. In i ugnen i 225 grader ca 30-35 minuter.


söndag 18 augusti 2013

Superenkel fräsch förrätt med avokado och räkor


3-4 pers

3-4 mogna avokados
2-3 hela lime
1/2 kruka koriander (kan bytas ut mot storbladig persilja)
Rödlök
Skalade räkor (efter var och ens samvete)
Olivolja 
Salt och peppar
Isbitar (om det är väldigt varmt ute, som det var när jag gjorde denna för första gången i Karibien)

Finhacka löken och lägg i en liten skål. Pressa limesaft över - löken ska bada i lime- och tillsätt lite flingsalt, peppar och 1 par msk olivolja.
Låt marinera ca 1 timme.
Skala och kärna ur avokadon och skär tärningstora bitar och lägg i lökröran. Grovhacka koriandern och rör i med mindre isbitar - tillsätt mer salt, olja och lime om det behövs. Lägg upp i små skålar och garnera med räkor.

Sommarpasta med gul zucchini



2-3 personer

Till såsen:
1/2 gul zucchini (går ju att göra med grön också, men den är lite kraftigare smak på)
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 burk hela tomater
Chiliflingor
Färsk basilika
Salt och peppar
Olivolja

Finhacka löken, vitlök och morötter och fräs i het olja tills det mjuknar. Skär zucchinin i tärningaroch häll i med lökblandningen och låt fräsa på ordentligt tills den blir lite mjuk samt lite gyllenbrun. 
Tärna de hela tomaterna och lägg i pannan med det övriga (använd bara tomaterna och inte all vätska från burken), och låt puttra i ca 10-15 minuter. Tillsätt 2 tsk socker (mormors knep för att få fram mer smak) samt avsmaka med salt och svartpeppar. Detmsista du gör innan servering är att hacka ner ett gäng basilikablad.
Serveras med nykokt tagliatelle och gärna en sommaröl.

onsdag 22 maj 2013

Spagetti gamberini al agglio

En god och väldig "snabb" pastarätt

2 pers
Spaghetti
En klick smör
Olivolja
Chiliflingor
100 g spenat
10 cocktailtomater
6-7 blad basilika färsk
150 g skalade räkor
3 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
1 dl vitt vin
Fiskfond

Hacka vitlöken och fräs i olja med chiliflingorna så den nästan blir lite rostad och tillsätt tomaterna i klyftor. Lägg i smöret och låt smälta - lägg i spenaten som du finhackat och låt puttra i tomaterna. Tillsätt vinet samt basilika och smaka av med salt å, peppar och fond. Låt det hela bli en smet - dra bort från värmen och lägg i räkorna så de blir varma.
Koka pastan i saltat vatten- häll av men spar ca 1 dl som du häller i såsen. Blanda ner såsen i pastan och servera med riven parmesan (jag vet att italienarna inte serverar parmesan till fisk eller skaldjur, men det tycker jag man kan strunta i...)

lördag 23 februari 2013

Vetebröd på surdeg med nötter och frön


Jag har under hösten speedat upp mitt surdegsbakande, och har tagit massor av hjälp av www.bakasurdeg.se som jag gärna rekommenderar. Bra och lätta recept på surdegsbröd.
Idag har jag fått till en variant med solrosfrån, valnötter och torkade tranbär samt färsk basilika. Blev snyggt och gott såväl till mat som till frukostbröd.

1 fördeg (min fördeg är rätt rågmjölsbaserad)
5-10 g jäst
600 g manitoba cream vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
450 g vatten
25 g havssalt (fling)
2 msk honung
1 dl solrosfrön
1/2 kruka basilika
1 dl hackade valnötter
1 dl hackade tranbär

blanda ut jästen i fördegen häll i vatten och mjöl - låt gå i matberedare ca 12 minuter. Tillsätt honung, hackad basilika och salt och låt jobba i ytterligare 4 minuter.

Häll i degen, som ska vara smidig men rätt kletig och på gränsen till rinnig, i en inoljad låda. Låt stå i rumstemperatur 1 timme innan du ställer den för att kalljäsa i kylskåp 9-10 timmar. Jag har också provat att jäsa i rumstemperatur och då behövs kanske 6-7 timmar. Ta ut ur kylskåp och vik in frukterna och nötterna försiktigt. Låt stå en timme. Vik över degen en gång till och låt stå en stund till. Häll sedan ut på ett rejält mjölat bakbord och KNÅDA INTE - utan försök forma bröden snabbt med mycket mjöl som du vill ha - utan att platta till och ta bort alla luftbubblor. Häll lite extra mjöl på bröden och snitta ett mönster eller rand.
Sätt ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa lite under tiden.
Släng in bröden på en varm plåt, i en undre plåt slänger du in 3 isbitar. Små bröd ca 15 min och större 20-25 minuter. Jag låter de gärna bli lite brända utanpå - smaskens. Låt svalna på galler.