söndag 23 oktober 2011

Apple and vanilla Autumn Stockholm drink

Perfekt för en lördagskväll
2 drinkar

3 delar vodka
1 del vaniljvodka
2 del äppeljuice
1 del äppellikör
1 del roses lime
1/2 del grenadin
1/2 lime
Blanda i en shaker med mkt is- i martiniglas pressa limeljuice och häll i några skvättar grenadin. Sila över från svansen, garnera med limeskiva och is!

måndag 17 oktober 2011

Lime och ingefärssallad på ruccola


En superenkel sallad med lite sting i!

Finhacka en chilifrukt, riv några centimeter ingefära och pressa 1 lime i ca 3 msk god olivolja. Tillsätt ruccola och kanske lite finhackad tomat. Rör om och smaka av med salt och svartpeppar. Passar bra ihop med lite mildare rätter för att få lite extra krydda.

Auberginefyllda paprikor

4 pers
2 röda, gula eller orangea paprikor
1 aubergine
1 rödlök
200 g sojafärs (eller köttfärs om man absolut vill)
1 burk krossad tomat
1 chilifrukt
1 msk socker
1 1/2 dl rött vin
parmesanost till gratinering
salt och peppar

Börja med att skära aubergine i tärningar och låt ligga ca 30 minuter i rikligt salt vatten för att dra ur det beska ur auberginen. Efterskölj i friskt vatten och låt det torka i hushållspapper eller kökshandduk. 
Skär paprikorna i halvor och rensa ur kärnor och kärnhus. Koka opp vatten med salt (det ska vara lika salt som medelhavet) och förväll paprikorna ungefär 5 minuter. (de ska bli lite lagom mjuka men utan att vara sladdriga).
 Ta upp och låt rinna av och lägg i en oljad ugnsfast form.

Fräs löken i rikligt med olivolja, tillsätt hackad chilifrukt och den tärnade auberginen som du friterar i oljan ca 7-8 minuter tills de får lite färg. Tillsätt färsen och stek lite till innan du häller i tomat, vinet, sockret och smakar av med salt och peppar. Vill du ha lite mer smak kan du med fördel ha i lite hackad färsk basilika. Låt småputtra i ca 15 minuter.

Fyll paprikorna med röran, strö över lite riven ost och låt gratinera i ca 15 minuter eller tills osten fått färg. Servera gärna med potatisgratäng eller bara en god sallad.

torsdag 29 september 2011

Pasta med räkor

2 pers

15-20 jätteräkor
en burk hela tomater
1/2 röd lök
2 vitklöksklyftor
2 msk vin
olivolja
1 tsk socker
provensalska örter
salt och peppar
bandpasta
permesanost

finhacka löken och vitlöken, låt puttra i ca 2-3 msk olivolja tills löken blir mjuk. Tillsätt tomaten som du skurit i bitar och låt puttra i minst 20 minuter. Smaksätt med kryddor, vin och socker. Tänk på att krydda lite mer än vanligt eftersom när man blandar med pastan så suger pastan upp mycket av smaken. Sist av allt tillsätter du räkorna som inte bör koka utan bara bli varma (annars blir de sega). Servera med pasta, permesanost och ett gott glas vin.

torsdag 1 september 2011

Torsk a la thai!

En snabb o enkel thaigryta. Här kan man i princip inte göra fel.

4 portioner
ca 300 g torsk
1 handfull räkor
1 burk cocosmjölk
1 dl mjölk
1 paprika
1/2 purjo
några skivor vitkål
vattenkastanjer på burk
1 msk röd curry
2 vitlöksklyftor
1/2 lime
Limeskal rivet
1/2 msk socker
1 buljongtärning (fisk)
olja till stekning

hetta upp olja i en wokpanna eller liknande. Grovhacka vitlöken och släng i oljan tillsammans med curry- låt fräsa 30 sekunder och tillsätt därefter cocosmjölken. Smaksätt med limesaft+ rivet limeskal, buljongtärning, socker. Låt koka till en stund och smaka av. Det ska vara lite extra sting och lite saltare än vad man egentligen vill ha. Tillsätt mjölken samt fisken i tärningar. Allra sist räkorna som inte bör koka (eftersom de blir sega då). Servera gärna med nudlar, ris eller som på bilden - couscous kokat i lite fiskbuljon och smaksatt med samal oelek.

Morotspuré

En perfekt mellanrätt för höstdagar! I princip kan man blanda i lite alla möjliga grönsaker, men just den här är rätt "ren" med bara morötter och lite fänkål.

2-3 portioner
4-5 morötter
1/2 fänkål
1/2 buljongtärning (grönsaksbuljong)
6 dl vatten
1 msk olivolja
1/2 dl rött vin
svartpeppar
timjan och vitlöksost

Skär morötter och fänkål i småbitar och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten, buljongtärningen och lite nymalen svartpeppar. Låt koka tills morötterna är mjuka. Släng i grönsaker med vatten och allt i en mixer och låt mixa tills grönsakerna är som puré. Medan du mixar slänger du i lite färsk timjan som får blanda sig med grönsakerna. Smaksätt med olivolja, vinet, samt eventuellt lite mer svartpeppar och lite salt. Servera med en klick krämig vitlöksost.

Rågrutor med surdeg

1 plåt med rutor

2 dl surdegsgrund (surdegsgrund på rågmjöl)
1 dl naturell yogurt
ca 15 g jäst
8 dl rågsikt
2 msk honung
2 msk brödsirap
1/2 msk salt
4 dl vatten
valfria brödkryddor - jag tog 2 tsk malen kardemumma och 1 tsk malen kanel- det blev smaskens

rör ner jästen i ngn dl ljummet vatten och lös upp. Häll sen på yogurt, kryddorna, honung, sirap samt surdegsgrunden. Spä i med vattnet (ljummet) och börja arbeta ner mjölet. Låt det inte bli för torrt - hellre lite kladdigare än stumt. Pudra över lite mjöl och ställ in degen i en skål under bakduk i kylen över natten (eller ca 8-9 timmar). Den bör då ha jäst till ca dubbla storleken. Baka ut på en plåt, och nagga med gaffel, samt skär rutor så att det sen går lätt att bryta. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Grädda på 225 grader i ca 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

tisdag 7 juni 2011

Ljummen Couscoussallad med kräftstjärtar

Ca 4 pers
3 dl fullkornscouscous
6 dl fiskbuljong
1 spetspaprika
1 tråg ruccola
1/2 purjolök
2 pkt fetaost
400 g kräftstjärtar
1 burk hela tomater
Paprikapulver
Chiliflingor
Svarpeppar
Salt

Laga till couscous enligt recept på kartongen, men istället för vatten använder du buljong. Strimla purjon fint och lägg i salladsskålen. Häll över ca 3 msk olivolja, svartpeppar 1 tsk salt smat 1/2 msk paprikapulver och låt suga åt sig oljan och kryddorna. Grilla paprikan i ugn eller i litemolja i het stekpanna. Ta bort skalet och skär i tunna skivor- i med det i skålen. Skär burktomaterna och fräs upp snabbt tillsammans med chiliflingor- låt svalna lite innan du häller i de i skålen. I även med ruccolan som du skurit lätt samt tärnad fetaost och kräftstjärtarna. Sist rör du ner couscousen och blandar om ordentligt. smaksatt eventuellt med mer olja och kryddor om det behövs.
Du behöver ingen extra dressing för det är ganska kladdigt redan. Servera med ett gott bröd och lite vitt vin!

måndag 30 maj 2011

Thairäkor med vitkål

2-3 pers

1 morot
1/2 spetspaprika
1 broccolihuvud
1/5 vitkålshuvud
2 vitlöksklyftor
15-20 jätteräkor
Olja
2-3 dl vatten
Sweet chili sauce
Tabasco
Fisksås
1 knippe koriander
Japansk soja (inte kinesisk för den är för stark och salt)

Hacka vitlöken och fräs i olja (gärna sesamolja), lägg i moröttsslantarna och låt bli mjuka innan du lägger i broccoli, paprika i skivor. Lägg därefter i fint skuren vitkål och smaksätt med tabasco, chilisås, fisksås. Tillsätt vatten och låt koka upp under omrörning. Lägg på ett lock och låt puttra tills kålen blivit al dente. Släng i räkorna och låt koka i 2-3 minuter, tills de är genomkokta. Låt det inte ligga för länge för då blir de sega.
Ta av från plattan och rör ner hackad koriander.
Servera med quinoa, nudlar, ris eller som det är.

onsdag 4 maj 2011

Laxteriyaki med kålsallad

En vacker dag kanske jag provar att göra egen teriyakisås (såå svårt kan det ju inte vara), men tillsvidare kör jag med färdig sås på flaska!

2 pers

200-250 g laxfilé
1 1/2 dl Teriyakisås
1/2 purjolök
2 morötter
1/4 vitkål
1/2 dl färsk hackad koriander
Lime
Sesamolja
Salt o peppar

Skär purjon i fina skivor och lägg hälften i lite olja i en stekpanna. Skär laxen i bitar och lägg i pannan tillsammans med teriyakisåsen. Låt puttra på svag värme tills laxen är genom genomkokt.

Riv vitkål och morötter fint och blanda ihop i en skål med resten av purjon du skurit upp. Tillsätt koriandern, saften från 1/2 lime samt sesamoljan. Salta och peppra efter smak.
Serveras med fördel med öl eller vitt vin.

Vegetarisk tacosås

För dig som glömt köpa tacomixen, eller kanske inte heller litar på vad som ligger i de påsarna så kommer här ett recept på enkel röra som kan användas till nachos, tacos eller fajitas. Du kan självklart även göra den på köttfärs eller kyckling.

200 g sojafärs
1/2 rödlök
1/2 burk röda bönor
Paprikapulver
Tabasco
Cayennepeppar
Ca 20 g mörk choklad
Salt
1 1/2 dl vatten
Olja

Fräs den hackade löken i oljan och tillsätt färsen. Smaksätt med kryddor och tabasco. Häll i vattnet, chokladen och de avsköljda bönorna och låt puttra i ca 10 minuter, eller tills vattnet ångat bort. Färdigt att servera!

fredag 29 april 2011

Siciliansk Auberginegratäng

Antingen som förrätt eller servera med ris och sallad som varmrätt

2-3 pers

1 aubergine
1 ägg
1 dl riven parmesan
1 dl ströbröd
Cheddarost riven
Frityrolja (oliv eller raps)
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 msk socker
3-4 skalade välmogna tomater (man kan med fördel använda hela tomater på burk, som ofta är mer smak på en de färska tråkiga som säljs i Sverige)
5-6 blad färsk basilika
Ev lite chiliflingor

Gör en tomatsås så här:
Finhacka rödlök och vitlök och lägg i olivoljan du värmt i kastrull eller panna. Observera att den ska inte brynas utan bli fin och mjuk så den nästan smälter ut i oljan. Tillsätt tomater och kryddor och låt puttra i ca 20 minuter. Om man vill kan man köra såsen med handmixer för att få den slät, men det är inte alls nödvändigt.(man kan gärna dubbla det här receptet och spara såsen till pastasås, eller som grund till många andra maträtter).

Auberginen skärs i skivor och läggs i välsaltat vatten i 45 minuter (vattnet ska vara salt som medelhavet). Skölj sen i rent vatten och lägg på hushållspapper för att torka.
Vispa ägget i en djup tallrik. Vänd aubergineskivorna i ägget och sen i blandningen mes ströbröd och den rivna parmesanen för att sen fritera i het olja ca 2 minuter på varsin sida. Låt rinna av på hushållspapper. Varva i en ugnsform tomatsåsen, cheddarost och aubergine och ställ in i ugn ca 12 minuter i 200 grader.

torsdag 28 april 2011

Fullkornsvetelimpa

1 bröd

2 dl surdegsgrund
3 dl vatten
8 dl vetemjöl special fullkorn
2 msk mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 tsk kumminfrön
1/2 tsk socker
2 msk rapsolja

I en skål blanda surdegsgrunden (se recept surdegsgrund), vatten, sirap och salt. Stöt kummin i en mortel med sockret och blanda i smeten. Arbeta ner mjölet lite i taget tills du får en smidig och lätt kletig deg. Häll i en rund kakform (18 cm diameter) och picka ordentligt med hål med gaffel. Strö över mjöl och låt stå framme ett par timmar innan du ställer in den i kylen under natten. Morgonen efter tar du ut den i rumstemperatur och låter jäsa till dubbel storlek, ca 8 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader med varmluft med en plåt nederst. Ställ in brödet och häll ett halvt glas vatten på plåten för att skapa ånga. Stäng luckan fort och låt grädda i 20 min ca.

onsdag 20 april 2011

Laxgratäng med blomkål

2 pers


200 g fryst lax (file eller bitar)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk fransk senap
5 cm purjolök
olivolja
1 blomkålshuvud
2 dl riven ost
salt och peppar
timjan

Tina laxen. Koka blomkålen al dente i en kastrull.
I en annan kastrull fräser du purjon mjuk i olivolja - tillsätt grädde, mjölk, senap, salt och peppar. När såsen kokar upp tillsätter du den rivna osten och smaksätter med lite färsk klippt timjan.
Lägg laxen i en form och blomkålen runt om. Häll över ostsåsen och ställe in i ugnen, ca 225 grader i 15 minuter eller tills laxen är genomkokt.

Nordafrikanska köttbullar med ingefäradoftande quinoasallad

2 pers
Köttbullar:
200 g färs (nöt, fläsk eller vegetarisk)
1 äggula
Rödlök 1
Salt
Peppar
1 krm Cayenne
1/2 tsk Paprikapulver
1 tsk Spiskummin
1 krm Kanel
10 blad färsk basilika
3 msk Tomatpure
1/2 buljongtärning
1 msk Chilisås
Olivolja
1/2 dl Rödvin
Limesaft från 1/2 lime

Quinoasallad:
1,5 dl quinoa
1/2 veg buljongtärning
2 Spetspaprika
Färsk ingefära
Lime
Sesamolja
Ruccola
1/2 Rödlök

Blanda 1 äggula med hackade löken och paprikapulver, cayenne, basilika, spiskummin, salt, peppar och kanel. Använder man quorn så får man ta lite mjölk och ströbröd för att binda smeten bättre. Forma till ca 6-7 bollar och bryn runt om i stekpanna i rikligt med olivolja. Häll i 1 dl vatten i pannan samt tomatpuré, chilisås och buljong. Smaka av med rödvin och lime. Täck över med lock och låt stå puttra tills bullarna är genomstekta.

Under tiden gör du salladen. Quinoan kokar du enligt recept med buljontärning i för att få mer smak (smakar ju inte så mycket i sig självt)- vanligtvis ca 20 minuter så starta med den innan. Den får gärna vara ljummen när du lägger i den i salladen.
Riv ca 2 cm ingefära och lägg i en skål. Skär upp ruccola. Grilla eller helstek paprikan svart, och pilla bort skalet. Skär upp i skivor och lägg i salladen tillsammans med den skivade rödlöken. Häll i ca 2 msk sesamolja och 1/2 pressad lime. Släng gärna i lite salt också för att få fram bästa smaken.

Servera med en skiva grovt bröd som du rostat i lite olja.

söndag 17 april 2011

Grön ärtsoppa

2 personer


2 msk smör
1/2 gul lök
1 dl vispgrädde
250 g gröna frysta ärtor
1/2 buljongtärning (grönsaksbuljong)
3 dl vatten
1,5 dl mousserande vin
Salt o peppar

Finhacka löken och stek mjuk i smöret. Tillsätt grädde, vatten, buljontärning och låt koka upp. Tillsätt ärtorna och låt koka i 10 min- smaka av med salt o svartpeppar.
Häll ner i mixer och tillsätt lite färsk timjan. Häll upp i skålar och häll i vinet- servera med en skiva surdegsbröd.

lördag 16 april 2011

Surdegsgrund

Dag 1 - rör ihop 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten. Tillsätt ett halvt rivet äpple
Dag 3 - tillsätt 1 dl mjöl och 1 dl vatten. Rör ordentligt.
Dag 4 - tillsätt ytterligare 1 dl mjöl och 1 dl vatten
Dag 5 - färdigt att baka med

Någonstans mellan dag 2 och 3 bör det börja bubbla lite smått om smeten, som ska vara ungefär som en våffelsmet i konsistens. Det bevisar att kulturen börjat att ta fart.
För att sedan hålla den här surdegsgrunden vid liv så har jag den i kylen i en stängd glasburk.  Minst en gång i veckan måste du ta ut den ur kylen och tillsätta 1 dl rågmjöl (verkar som att det blir bäst fart med råg- har även provat vetemjöl men det går lite trögare) och 1 dl vatten. Låt den stå framme utan lock 12-24 timmar tills den har börjat bubbla - och vill du inte baka just den dagen så ställer du in smeten i kylen igen.

Surdegslimpa osötat

Har experimenterat vidare med surdegen, och den här gången blev det riktigt bra, både i smak och konsistens. Tricket är tydligen tid- ju längre tid, destu bättre blir det.

2 dl surdegsgrund (jag använder en grund på rågmjöl)
3 dl vatten
1,5 msk olivolja
1,5 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Häll i surdegsgrunden i en skål och fyll på med ljummet vatten och mjöl och salt. Tillsätt olivoljan. Baka till en smidig och blank deg. Den ska vara lite lagom kladdig utan att fastna, och kännas elastisk. Låt stå ute i rumstemperatur ett par timmar och ställ sedan in den i kylen ngt dygn. Eftersom det inte är någon jäst i kommer den inte att öka nämnvärt i storlek.
Lägg ut degen på ett bakbord, och baka eventuellt in mer mjöl. Knåda ordentligt tills degen blir ljummen. Forma till en avlång baguette och lägg på en plåt. Skär lite streck i limpan så att luft kommer in.  Låt stå under bakduk i 7-8 timmar tills den har jäst till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader, och sätt en långpanna längst ner i ugnen. När du sätter in brödet, häll ett halvt glas vatten i långpannan så att det bildas vattenånga, sänk värmen till 220 grader och grädda i ca 20 minuter. Låt brödet svalna på ett galler.

måndag 4 april 2011

Fast food - vegoburgare

Brukar alltid ha några frysta Hälsans vegoburgare i frysen, för de dagar man inte orkar göra något avancerat. Man kan ju såklart komponera ihop en god burgare med massor av olika saker, men det här är något av en favorit, och rätt så nyttig oxå för att vara halvfabrikat.

Hälsans hamburgare
1 Rödlök
Vin
Socker
Brieost
Soltorkad tomat
Bröd (gärna surdeg eller ngt lite kraftigare)

Stek hamburgarna och lägg på ett par skivor ost på. Stek eller rosta brödet och bre på lite Dijonsenap, och några soltorkade tomater- lägg burgarna på. Fräs löken i smakfri olja, strö över ngn matsked socker, rör om och häll över 1.5 msk vin (rött eller vitt spelar ingen roll för smaken) och rör om snabbt. Lägg löken på burgarna. Servera med sallad och/pommes.

fredag 1 april 2011

Provensalsk räkomelett

För 2 pers

3 ägg
Ngn matsked mjölk
1,5 dl skalade räkor
Chevreost 80-100 g
Provensalska örter
Lite färsk basilika
Olivolja
Salt 1/2 tesked


Vispa äggen med mjölk, örter och salt och släng i räkorna. Värm olivoljan i medelstor panna, ngn matsked- snåla inte för mycket, och häll i äggröran. När undre delen stelnad, lägg på osten i skivor och lite oklippt persilja- lägg på ett lock och stäng av värmen. Låt stå på eftervärme några minuter tills allt nästan stelnat. Servera gärna med ngn sallad på ruccola som ger en lite kryddigare smak till en annars mild omelett.

torsdag 31 mars 2011

Surdegsbröd

Jag har experimenterat med lite olika typer av brödbakning, med mer eller mindre lyckade resultat förstås - men jag har alltid tyckt att det smakar jäst om allting. Störande! Efter ett gäng år utomlands flyttade jag tillbaka till Sverige för ett par år sedan, och surdegstrenden slog över mig.
Men att verkligen ta sig i kragen och sätta en surdeg - planera 4 dagar i förväg för att baka bröd!!
Hursomhelst- så efter jul tänkte jag att nu jäklar så sätter jag igång en surdeg- har läst på alla möjliga recept, tips och tricks och varianter, och skapat mig en egen variant. Körde i rågmjöl, rivet äpple och vatten, låt stå i 2 dygn, och sen fylla på med 1 dl mjöl och 1 dl vatten varje dag under 4 dagar. Sen kan man börja baka på det.
Har gjort bröd ett par gånger, och första gången blev ett total misslyckande - smaken var god, men det var för mycket surdeg så man blev helt förstörd i magen - sambo var testperson :-)
Tricket verkar vara att ha lagom mängd, och just nu har jag ett bröd på G som jag satte degen till imorse- och om det blir bra så lägger jag ut receptet imorrn.